"Hungarikum" ELIT Klaszter

Hungarikum Elit Klaszter logo

A "Hungarikum" Élelmiszeripari és Italgyártó Klaszter (rövidített nevén: "Hungarikum" ELIT Klaszter) 2008. július elsején alakult.

Ez az együttműködés nem kívánja megszüntetni a konkurenciát, nem tartja feladatának az egymással való versengés megszüntetését. Úgy véljük, hogy az egészséges versengés jót tesz mind a versenyben részt vevőknek, mind a végén a fogyasztóknak. A piaci verseny olyan hajtó motor, mely sajátja a magántulajdonon alapuló piacgazdaságnak. Ugyanakkor értelmetlennek tartjuk, hogy egymást gyengítő, az ellenségességig fajuló konkurencia harccal egymást ellehetetlenítve nehezítik a cégek saját helyzetüket, és egyben gátolják, hogy a globalizáció kihívásaira képesek legyenek a kellő, hatékony válaszokat megadni.

Az Együttműködési Megállapodást aláíró vállalkozások vezetői felismerték, hogy a globális piacon, egy kritikus tömeg (értsd: nagyság, méret) elérése nélkül egyszerűen nem észrevehetőek. Látják, hogy már nem az egymással való konkurálás a fő veszélyforrás, hanem a máshol már kialakult együttműködéseken megerősödött piaci szereplők potenciálja és térhódítása az igazi kihívás. Felismerték, hogy egymás segítésében, egy laza hálózatos együttműködésben, az egységes fellépésben határozott előnyök rejlenek, melyek bizonyos együttműködési normák betartása mellett kiaknázhatók, komoly versenyelőnyt jelentve. Természetesen ezzel párhuzamosan az együttműködés gyakorisága és szorossága a kölcsönös előnyök miatt fejlődik, míg a közös beszerzésektől és közös értékesítésektől eljut a közös logisztikáig, vagy éppen beruházás(ok)ig. Célunk, hogy az aláírókon kívül, az elkövetkező két évben a lehető legtöbb élelmiszeripari és italgyártó vállalkozás ismerje ezt fel és csatlakozzon ezen kezdeményezéshez. A klaszter nyitott mindazok számára, akik megfelelő vállalkozói kultúrával rendelkeznek, és akár bizonyos rövid távú előnyökről is képesek lemondani a hosszú távú együttműködésben rejlő előnyök megszerzésért.

Rendkívül fontos azonban, hogy a résztvevők megőrizhessék autonómiájukat, ne kelljen feladni önállóságukat. Egy tolerálható alkalmazkodás mellett kölcsönös előnyökön alapuló együttműködést hozzanak létre, élvezve a nagyvállalatok összes előnyét, egyben megtartva a kis-közepes cégek rugalmasságát, így növelve az együttműködésben résztvevők jövedelmezőségét és versenyképességét.

Reményeink szerint egy innováció-orientált, erőteljes marketing-támogatással rendelkező klasztert tudtunk életre hívni, melyben az egymásnak is szolgáltató, vagy egymás beszállítóivá váló cégek, kezdetben laza, de folyamatosan erősödő és fejlődő érdekszövetséget alkotnak, és sikeresen jelenhetnek meg nemzetközi piacokon, erősítve ezzel az exporttevékenységet.

Fókuszálni kívánunk, az új, nagyobb hozzáadott értéket képviselő (prémium kategóriájú) termékek kifejlesztésére (Kutatás+Fejlesztés+Innováció), mindeközben a már meglévő hagyományos értékeink, a Hungarikum (szintén döntően prémium kategóriájú) termékek képviseletét, népszerűsítését és piaci térnyerését ellátva kívánjuk megvalósitani.

Az intenzívebb és hatékonyabb együttműködés feltételeinek megteremtése érdekében pályáztunk a Dél-alföldi Regionális Operatív Program DAOP-1.2.1. -2008. -as pályázati kiírásán.

Az élelmiszergyártók előállítási eljárásokat is hungarikumnak minősíttetnének

Több élelmiszeripari terméket és az előállításához használt eljárást is hungarikumnak kellene minősíteni - ezt mondta Kovács Mátyás, a "Hungarikum" Élelmiszer és Italgyártó Klaszter (Hungarikum ELIT Klaszter) vezetője az nemzeti Hírügynökségnek, az MTI-nek, 2010. július 17-én. Azért is indokolt az élelmiszeripari eljárást is rögzíteni a hungarikumok esetében, mert egy-egy terméknél fontos az előállítás módja, a felhasznált alapanyag, ez teszi, teheti egyedivé - mondta a klaszter irányítója. Éppen erre példaként említette a pálinkát, amely már hungarikum. Azt is elmondta - éppen ehhez kapcsolódva, hogy tovább kellene bővíteni a hagyományos minőségi magyar termékek körét márkanévvel nem rendelkező termékekkel is, mint például a már levédett kenyérlángos. Kovács Mátyás elmondta még azt is, hogy tervezik a közös, minőségbiztosítási, nyomon követési és termék-kiválogatási rendszer létrehozását, amelyhez európai uniós fejlesztési forrásokat is igénybe vennének.

A Hungarikum ELIT Klaszter a Dél-alföldi Operatív Programban 2008-ban elnyert 36 millió forint támogatással létrehozta a klaszter menedzsmentet. Terveik közé tartozik, hogy megszerzik az "Akkreditált Innovációs Klaszter" minősítő címet, annak érdekében, hogy a tagok jogosultak legyenek önállóan is pályázni fejlesztési forrásokért, döntően termékfejlesztés és annak bevezetése érdekében. hírügynökségi jelentés felidézte, hogy a klaszter kettő évvel ezelőtt, nyár közepén alakult 21 taggal a békéscsabai központtal működő Körös-Völgye Alapítvány gondozásában. A dél-alföldi cégeket tömörítő szerveződésnek jelenleg már 29 tagja van, és további cégek jelezték csatlakozási szándékukat.

Álljon itt alább néhány írás címe, melynek figyelemfelkeltő sora mögött a téma iránt érdeklődőket az MTI anyag alapján informálta az eddigi munkáról, a tervekről. Aki pedig a google óriási gyűjtőportál keresőmotorját használja, az meggyőződhet róla, hogy több mint 50 média ismertette meg a Hungarikum ELIT Klaszterrel, és persze a kenyérlángossal a hírek olvasóit.

Megjelenések

Regemida - Dél-Alföldi Regionális Hírlevél

Eddigi események

Első találkozó 2009.02.25 | Képek

Nyitókonferencia 2009.05.29 | Képek

1. Klaszter ülés 2009.07.02 | Képek

2. Klaszter ülés 2009.09.02 | Képek

Csabai kolbászfesztivál kiállítás 2009.10.22 | Képek

Csabai kolbászfesztivál konferencia 2009.10.22 | Képek

3. Klaszter ülés: 2010. március 31. Helye: Szarvas Liget wellness és konferencia hotel

Gyulai pálinka fesztivál, Klaszter kiállítás és vásár: 2010. április 16-18. Helye: Gyula, Várkert

Zárókonferencia: 2010. április 18. Helye: Gyula, Várkert

Újvidéki Nemzetközi Vásár: 2010. május 15-22.

 
Irodáink
5600, Békéscsaba Jókai utca 34. Tel/Fax: 06-66-44-66-55 E-mail:info@korosvolgye.hu
5540 Szarvas, Szabadság u. 36. Tel/Fax: 06-66-400-500 E-mail:koros-volgye@szarvasnet.hu
KVA